Buro22 | Een ode aan: Desiree Linden & Sarah Sellers
Buro22 - Sport & Entertainment - Twee branches die in de ogen van Buro22 onlosmakelijk met elkaar verbonden moeten zijn. Dus waarom niet bundelen in één organisatie? Buro22 ontwikkelt creatieve eventconcepten, biedt eventmanagement van A tot Z en verzorgt (social) media en PR.
sport entertainment event management eventmanagement suzanne amijs suuz buro22 bureau22 triple double bas verwijlen atletenmanagement athlete management den bosch 's-hertogenbosch
17064
post-template-default,single,single-post,postid-17064,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive
 

Een ode aan: Desiree Linden & Sarah Sellers

17 apr Een ode aan: Desiree Linden & Sarah Sellers

In de rubriek ‘Een ode aan’ staan we stil bij bijzondere sportprestaties van vrouwen in binnen- en buitenland. In de eerste aflevering een ode aan Desiree Linden en Sarah Sellers; twee Amerikaanse marathonlopers met een onverwachte en daarmee opvallende prestatie tijdens de Boston Marathon.  

Kou, wind en veel regen. Voor de meeste mensen een reden om binnen te blijven en op de bank te hangen met de afstandsbediening in de hand. Ook in Boston. Daar vond afgelopen maandag voor de 122e keer de Boston Marathon plaats. Waar normaal zo’n 500.000 toeschouwers worden verwacht, stonden er nu hier en daar kleine groepjes mensen dik ingepakt met paraplu in de hand langs de kant om de deelnemers aan te moedigen. Geen omstandigheden voor records zou je denken en toch kreeg de Boston Marathon een bijzonder tintje. Na 33 jaar werd een Amerikaanse vrouw winnares van de 122e editie.

Desiree Linden

Geen Keniaanse of Ethiopische maar een Amerikaanse mocht afgelopen maandag de Boston Marathon op haar naam zetten. In een tijd van 2:39.54, 17 minuten langzamer dan haar persoonlijk record in 2011, kwam Desiree (Des) Linden (34) als eerste over de finish. Na een teleurstellende Olympische Spelen in 2016 en een vierde plek tijdens de Boston Marathon in 2017, stopte Linden met hardlopen. Een hardloop burn-out noemde ze het en maar liefst vijf maanden nam ze, zowel lichamelijk als mentaal, volledig rust. Pas in het najaar begon ze weer met trainen en liet zelfs de New York Marathon schieten. Geen ideale voorbereiding op de Boston Marathon en ze had dan ook niet verwacht te winnen.

Tijdens de run voelde ze zich steeds sterker worden en waar sommige hinder hadden van de weersomstandigheden, voelden die voor Linden juist goed. Opvallend was dat ze tijdens de marathon zich nog inhield toen loopmaatje en winnares van de New York Marathon, Shalane Flanagan, een sanitaire stop moest maken. Het maakte haar niet uit wie er zou winnen, als er maar een Amerikaanse als eerste over de streep kwam. En dat was gelukt. Maar liefst 7 Amerikaanse finishten in de top-10 tijdens de 122e editie. Ook de nummer twee was een Amerikaanse:

Sarah Sellers
Wie? Dachten toeschouwers en journalisten toen Sarah Sellers (26) als tweede over de finish kwam. Een onbekende loopster in een onopvallende en niet gesponsorde outfit. Vooraf had ze nooit gedacht een podiumplek te kunnen behalen. Ze kwalificeerde zich met een tijd van 2:44.27 in Utah vorig jaar en nam eigenlijk alleen deel omdat haar jongere broer zich had aangemeld. Ze betaalde netjes de entree fee van $180. Ze werkt fulltime als verpleegster en staat iedere dag om 4.00 uur op om het hardlopen in haar schema te passen. Maar na maandag vraagt niemand zich meer af wie Sarah is. Waar o.a. de Ethiopische Mamitu Daska moest afhaken vanwege de weersomstandigheden, bleef Sarah zeer constant lopen. Met het prijzengeld, $75.000, wil ze haar studieschuld afbetalen en ze denkt erover om te gaan trainen voor de Olympische Spelen in 2020. Benieuwd of we haar daar samen met Des gaan zien. Het wereldrecord staat op 2:15:25, dus daar zal ze nog aardig wat loopuren voor moeten gaan maken.