Glasgow2018 - Buro22
Buro22 - Sport & Entertainment - Twee branches die in de ogen van Buro22 onlosmakelijk met elkaar verbonden moeten zijn. Dus waarom niet bundelen in één organisatie? Buro22 ontwikkelt creatieve eventconcepten, biedt eventmanagement van A tot Z en verzorgt (social) media en PR.
sport entertainment event management eventmanagement suzanne amijs suuz buro22 bureau22 triple double bas verwijlen atletenmanagement athlete management den bosch 's-hertogenbosch
17102
post-template-default,single,single-post,postid-17102,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive
 

Glasgow2018

09 aug Glasgow2018

Glasgow? Wat ga je daar doen? Die vraag moest ik de afgelopen tijd regelmatig beantwoorden, zelfs bij een grote groep mensen werkzaam in de sport. Geen idee hebbende dat er op een uur vliegen vanaf Amsterdam een groot nieuw multisportevenement georganiseerd wordt. Zeven sporten, zeven bestaande Europese Kampioenschappen gecombineerd binnen 11 dagen in twee steden. Is dit nieuwe multisportevenement een blijvertje? En zullen we in de toekomst iedere vier jaar met grote groepen afreizen naar de volgende host cities? Deze week neem ik je mee in mijn ervaring de afgelopen dagen in Glasgow.

Een primeur voor Europa; de European Championships 2018. Het samenbrengen van bestaande Europese Kampioenschappen van een aantal aansprekende sporten. Een event dat is ontstaan vanuit de gedachte een groter podium te creëren voor de grootste atleten van Europa en vanuit het feit dat er meer belangstelling is voor het volgen van multisportevenementen dan voor individuele kampioenschappen. Marc Jörg en Paul Bristow, beiden betrokken bij de ontwikkeling van de UEFA Champions League, ontwikkelden het concept voor het nieuwe evenement en sloten de contracten af met de zeven Europese sportfederaties, de European Broadcasting Union (EBU) en de twee gaststeden, Glasgow en Berlijn.

Een unieke stap die dan ook enige tijd op zich liet wachten, want zeven sportfederaties zijn ook zeven meningen, met ieder hun eigen bestaande wensen en, niet geheel onbelangrijk, eigen sportkalender. Maar mede door de succesvolle organisatie van de Commonwealth Games in Glasgow (2014) en het aanstellen van de Schotse stad voor het EK zwemmen (2018) was de keuze voor de host city snel gemaakt. Alleen waren de Europese Kampioenschappen Atletiek al toegewezen aan Berlijn. Dat weerhield de sportmarketeers Jörg en Bristow er niet van de twee te combineren. Zodoende werden er twee host cities aangewezen voor de organisatie van de eerste gezamenlijke European Championships.

Een concept wat volgens de bedenkers een eerste stap is naar een vierjaarlijks nieuw multisportevenement. Alle belangrijke stakeholders zijn deze dagen dan ook in Glasgow en Berlijn om achteraf goed te kunnen evalueren én de kandidaat voor 2022 aan te stellen.

People make Glasgow
Iedereen die ooit het gevoel van de Olympische Spelen heeft mogen ervaren weet wat ik bedoel. Zo voelde het de afgelopen dagen in Glasgow ook. Met de slogan ‘People Make Glasgow’ heeft Glasgow de laatste jaren maximaal ingezet op city marketing. Ruim 4000 vrijwilligers zijn deze 11 dagen actief om alle atleten, officials, media en toeschouwers te helpen en kennis te laten maken met de gastvrijheid van Glasgow. Meer dan 10.000 mensen hebben zich vooraf aangemeld om tijdens de Europese Kampioenschappen vrijwilliger te zijn. 70% van de groep is afkomstig uit Schotland en 30% onder de leeftijdsgrens van 26.

Met name het succesvolle Volunteer Program rondom de Commonwealth Games in 2014 is hier een belangrijke voorloper van geweest. Tijdens de games werd er een speciaal fonds opgericht om de werklozen in Schotland actief te krijgen door een rol aan te bieden als vrijwilliger, en met succes. Dat vrijwilligers een toernooi maken is algemeen bekend. Hun inzet en enthousiasme is een cruciale factor wil een event op deze schaal überhaupt kunnen slagen. Alle bezoekers worden dan ook zowel in de stad als op venues ontvangen door vele vrijwilligers met een ongekend enthousiasme zoals we dat kennen van de Olympische Spelen.

Lees verder op Sportnext